No 2022. gada Norvēģijā valsts iestādes plāno iepirkt tikai elektroauto

19.09.2021.

Norvēģijas valdība apsver jaunu direktīvu, saskaņā ar kuru no 2022. gada 1. janvāra lielākajai daļai jauno transportlīdzekļu, ko iegādāsies valsts iestādes, būs jābūt elektriskiem. Pirms priekšlikuma stāšanās spēkā tam būs trīs mēnešu periods konsultācijām un komentāriem.

Ja regulu pieņems pašreizējā redakcijā, valsts iestādēm no 2022.gada sākuma būs jāiegādājas tikai elektriskie automobiļi, mikroautobusi un pilsētas autobusi. Saskaņā ar Norvēģijas elektrisko automobiļu asociācijas Elbil paziņojumu vienīgie divi izņēmumi ir kravas transportlīdzekļi, kam nepieciešams lielāks diapazons, nekā pašlaik pieejams un pilsētas autobusi, kurus darbina biogāze.

Jau ir saņemta kritika par šo priekšlikumu. Unni Berge, Electric Car Association sabiedrisko attiecību speciāliste stāsta: “Mēs jau redzam, ka priekšlikums ir neizprotams attiecībā uz mikroautobusiem, tikai tiem mikroautobusiem, kuru svars nepārsniedz 1,760 kg, ir nulles emisijas prasības.” Berge uzstāj, ka prasībai ir jāattiecas uz visiem mikroautobusiem, kurus var vadīt ar B klases autovadītāja apliecībām. “Ir daudz labu, elektrisku alternatīvu, un būs vēl vairāk. Šobrīd patērētāji domā par zaļāku dzīves veidu kā nekad agrāk, tāpēc nav iemesla, kāpēc pašvaldībām un valstij to nevajadzētu darīt. Turpmāk valsts sektoram jāizvēlas elektriskie transportlīdzekļi.

Klimata un vides ministrs Sveinungs Rotevatns saka: “Mēs esam centušies formulēt prasības tādā veidā, ka tās spēlē lomu gan tehnoloģiju izstrādē, gan ir nozīmīgas tiem, kas izmantos šos transportlīdzekļus. Lielākajai daļai cilvēku nulles emisija tagad, par laimi, ir dabiska izvēle, un šī prasība nodrošina, ka pēc iespējas vairāk cilvēku nonāks pie šīs izvēles pēc iespējas ātrāk, jo jaunie noteikumi ierosina no 2022. gada 1. janvāra ieviest prasības par nulles emisiju valsts iepirkumos vieglajiem automobiļiem, bet prasības pilsētas autobusiem piemērot no 2025. gada”, norāda Rotevatns.

Norvēģijā jūlijā tika reģistrēti 6731 jauni elektromobiļi, nosakot EV īpatsvaru jauno auto reģistrācijā 64 procentu apmērā pagājušajā mēnesī. Norvēģijā pieprasītākais modelis visos piedziņas veidos bija Ford Mustang Mach-E ar 898 jaunajām reģistrācijām.

Informācijas avots cleantechnica.com

Back to top