Ukrainā pagarināts PVN atvieglojums elektroauto

17.09.2021.

Ukraina ievēro savu stratēģiju attiecībā uz importētajiem elektriskajiem transportlīdzekļiem un atjauno atbrīvojumu no PVN, ko valdība pirmo reizi apstiprināja 2018. gada sākumā. Prezidents Volodimirs Zeļenskis parakstījis tiesību aktus, kas nozīmē, ka PVN par elektrisko transportlīdzekļu importu vairs nepiemēros līdz 2025. gada beigām.

Ne tikai elektromobiļi, elektriskie autobusi, elektriskie kravas auto, bet arī elektriskās iekārtas gūs labumu no pamatnostādnēm, kas jau tika pieņemtas 2018. gadā un tagad paplašinātas. Līdz 2029. gada janvāra sākumam elektromobiļu ražošanai nepieciešamās sastāvdaļas un iekārtas atbrīvotas no ievedmuitas nodokļa. Uzņēmumiem līdz 2031. gada 1. janvārim nav jāmaksā PVN un nav jāmaksā ievedmuitas nodokļus par vairākām precēm, kas kalpo, lai izveidotu vai modernizētu ražošanas iekārtas videi draudzīgu transportlīdzekļu ražošanai.

Turklāt līdz 2035. gada 31. decembrim to uzņēmumu peļņa, kuri ražo šos transportlīdzekļus, elektromotorus, litija un polimēra akumulatorus un transportlīdzekļu lādētājus, tiks atbrīvota no nodokļa. Vēl viens tiesību akta mērķis ir līdz 2030. gadam palielināt elektroauto īpatsvaru valsts transportlīdzekļu iepirkumos līdz vismaz 50 procentiem.

Ar šo atbalsts elektriskajai mobilitātei vēl nebeidzas. Valsts iestādes plāno arī aizliegumus. Infrastruktūras ministrija ierosina no 2027. gada 1. janvāra aizliegt izmantot lietotas automašīnas ar dīzeļdzinējiem, kā arī jaunas automašīnas ar dīzeļdzinējiem un lietotas un jaunas automašīnas ar benzīna dzinējiem no 2030. gada 1. janvāra.

Ukraina 2018. gada sākumā pirmo reizi ieviesa pagaidu atbrīvojumu no PVN attiecībā uz pilnīgi elektriskiem transportlīdzekļiem. 2018. gada novembrī parlaments piekrita to pagarināt līdz 2022. gada beigām.

Informācijas avoti: tadviser.compresident.gov.ua

Back to top