Reģistrēti pirmie Latvijā pārveidotie 100% elektriskie pilsētas pasažieru autobusi

ECO BUS VDL Amo Plant Ambassador SB 200 autobuss

SIA “ECO BUS” ir veikusi pirmā Latvijā sērijveidā modernizētā 100% elektriskā M3 1.klases pilsētas pasažieru autobusa izgatavošanu, sertifikāciju un reģistrāciju CSDD, kas ar 1.jūliju uzsāks testa braucienus regulāro pilsētas pasažieru pārvadājumu režīmā.

Dīzeļdzinēja autobusu modernizācijas uz 100% videi dradzīgu autobusu pilotprojekts tika uzsākts un izstrādāts CFLA programmas finansētā projekta „Ekonomiski pamatota un videi draudzīga elektroautobusa izveides tehnoloģijas izstrāde uz tradicionālā dīzeļdzinēja autobusa bāzes” ietvaros. Modernizētais elektriskais pasažieru autobuss ir izgatavots uz savulaik SIA “AmoPlant” Jelgavā pēc Nīderlandes kompānijas VDL Bus&Coach licences ražotā VDL Ambassador 200 autobusa bāzes.

Eiropas Savienība ir skaidri noteikusi zaļo kursu un nepieciešamo CO2 izmešu samazinājumu, kas jāsasniedz, tādējādi tuvā nākotnē ir sagaidāms elektrisko autobusu pieprasījuma pieaugums, kas skaidrojams arī ar daudz zemākām ekspluatācijas izmaksām.

SIA “ECO BUS” valdes priekšsēdētājs Gatis Kamarūts

Neskatoties uz to, ka būtiskākais trūkums joprojām ir jaunu elektrisko autobusu augstās iegādes cenas un pārvadātāju rīcībā salīdzinoši lielie dīzeļdzinēja autobusu parki, kuru utilizācija nozīmētu tiešus finansiālus zaudējumus un nelietderīgu resursu izmantošanu, esošo autobusu pārbūve/modernizācija par elektriskajiem autobusiem ir veids, kā sasniegt finanšu ietaupījumu un aizstāt esošos autobusus ar videi draudzīgiem transportlīdzekļiem.

Šobrīd SIA “ECO BUS” ir izstrādājusi un piedāvā modernizācijas koncepciju – autobusu ar parasto dīzeļdzinēju pārveidošanu par elektriskajiem autobusiem, paredzot, ka modernizācija var tikt veikta uz dažādu marku autobusu bāzes. Modernizācijas rezultātā mēs iegūstam praktiski jaunu elektrisko autobusu ar kalpošanas laiku vismaz 15 gadi, vienlaicīgi būtiski ietaupot finanšu līdzekļus, kas šobrīd ir īpaši aktuāli, ņemot vērā pasaules ekonomikas tendences.

SIA “ECO BUS” valdes priekšsēdētājs Gatis Kamarūts

 

Avots uzladets.lv

Back to top