Paaugstinās e-mobi uzlādes pakalpojuma cenu

e-mobi 2. kārtas ātrās uzlādes stacija Circontrol Rapid 50

Sekojot līdzi Valsts kontroles ieteikumiem, valdība otrdien, 13. septembrī, pieņēma grozījumus CSDD cenrādī. Jaunais cenrādis paredz cenu izmaiņas arī elektroauto uzlādei CSDD pārvaldītajā uzlādes tīklā “e-mobi”.

Kā ziņo Delfi, šī gada aprīlī Valsts kontrole publicēja revīziju “Vai Satiksmes ministrija pārvalda kapitālsabiedrības atbilstoši normatīviem aktiem un labai praksei?”, kur tostarp padziļināti vērtēja CSDD deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu efektivitāti izmaksu ziņā. Viens no dokumentā izteiktajiem ieteikumiem bija aktualizēt CSDD cenrādi, jo uzņēmuma sniegto pakalpojumu pašizmaksa būtiski atšķiras no tobrīd valdības apstiprinātā cenrāža.

Saistībā ar elektroenerģijas cenu kāpumu un nodrošinātu CSDD elektrotransportlīdzekļu uzlādes pakalpojuma cenas atbilstību tirgus situācijai un elektroenerģijas cenu svārstībām, kā arī lai netiktu palielināts EUS tīkla uzturēšanas izmaksu slogs uz valsts budžetu, valdība lēma aktualizēt 2018. gadā noteiktās uzlādes pakalpojuma cenas CSDD uzturētajā uzlādes tīklā. Grozījumu projekts paredz pakalpojuma cenu veidot no divām komponentēm – fiksētās un mainīgās, kur uzlādes pakalpojuma cenas mainīgā komponente tiktu pārrēķināta ne biežāk kā reizi mēnesī, ja elektroenerģijas vidējās mēneša cenas svārstības “Nord Pool” biržā pārsniedz 20%, salīdzinot ar iepriekšējā aprēķinā izmantoto elektroenerģijas cenu palielinājuma vai samazinājuma virzienā.

Grozījumi CSDD cenrādi stājas spēkā nākamajā dienā pēc valdības lēmuma oficiālās publikācijas “Latvijas Vēstnesī”.

 

Uzlādēts viedoklis

CSDD šo pieprasīja jau pirms gada, kad elektrības cenas ievērojami kāpās, bet Satiksmes ministrija, kas ir atbildīgā par e-mobi tīklu, tai skaitā, tā pakalpojuma cenu, atteicās pievērst uzmanību šim jautājumam. Gluži tāpat kā pilnīgi visus pārējos jautājumus, kas skaitās ar e-mobilitāti. Līdz jaunajai cenai varam uzskatīt, ka Satiksmes ministrijas neizdarība bija kā subsīdija EV lietotājiem, jo 0.15 €/min daudziem nozīmēja, ka, pārrēķinot maksu par kWh, lādēt e-mobi tīklā bija lētāk nekā mājās.

 

Avots uzladets.lv

Back to top