Apvienotā Karaliste pagarina elektroauto subsīdiju termiņu, samazinot to apjomu

Lielbritānijas valdība ir pagarinājusi subsīdiju termiņu elektroautomobiļiem, bet samazināts subsīdiju apjoms. Attiecībā uz citiem elektriskajiem transportlīdzekļiem, piemēram, mikroautobusiem, kravas automobiļiem, taksometriem vai motocikliem, subsīdiju termiņš ir pagarināts, bet likmes paliek nemainīgas.

Proti, tā dēvētā Plug-in Car Grants termiņš tiks pagarināts līdz 2023.gadam, bet elektroautomobiļiem tiks izsniegtas dotācijas 3000 mārciņu vērtībā līdzšinējo 3500 mārciņu vietā. Nosacījumiem atbilst elektroauto, kam noteiktā cena ir līdz 50000 mārciņām. Līdz 2018.gada beigām prēmijas jau bija samazinātas no 4500 līdz 3500 mārciņām. Kopš 2018.gada reformas no subsīdijas ir izslēgti spraudņu hibrīdi (minimālais nobraukuma diapazons ir 70 jūdzes), kas praktiski attiecas tikai uz BEV un FCEV. Jaunās subsīdijas 3000 mārciņu apmērā ir pieejamas uzreiz.

Valdība norādīja, ka samazinātā subsīdiju likme elektriskajiem automobiļiem un cenu ierobežojums “ļaus lielākam skaitam autovadītāju gūt labumu ilgākā laika posmā”. Tas ir viedoklis, kam ne visi piekrīt. Autoparku operatoru asociācija (ACFO) ir vīlusies par šādu lēmumu un baidās no tā “milzīgas ietekmes uz daudziem šobrīd populāriem elektriskajiem automobiļiem”. “500 sterliņu mārciņu samazinājums ir pretrunā ar “zaļo” autobraucēju iniciatīvām ,” sacīja AFCO priekšsēdētāja Karolīna Sandāla (Caroline Sandall). Citi eksperti kopumā atzinīgi novērtē finansiālo stimulu paplašināšanu, bet aicina valdību piešķirt arī nemonetāras subsīdijas, piemēram, īpašas autostāvvietas vai iebraukšanas atļaujas.

Līdz 2023.gadam tika pagarinātas subsīdijas arī elektriski darbināmiem mikroautobusiem, lieliem furgoniem un kravas automašīnām, taksometriem un motocikliem. Šajā jomā nav paredzēti nekādi samazinājumi, tāpēc joprojām tiks piešķirtas 8,000 mārciņas elektrisko furgonu iegādei, 20 000 mārciņas lielu furgonu un kravas automašīnu iegādei, 7,500 mārciņas taksometru iegādei un 1500 mārciņas elektrisko motociklu iegādei.

Nav izslēgtas turpmākas izmaiņas finansēšanas praksē. Atkarībā no tā, kā attīstās tirgus, subsīdiju likmes laika gaitā var tikt pārskatītas un koriģētas, norādīja valdība. Tātad tās ne vienmēr paliks šādā līmenī līdz 2023.gadam. Budžets kopumā veido 532,5 miljonus mārciņu, no tiem 403 miljoni mārciņu paredzēti elektriskajiem automobiļiem un 129,5 miljoni mārciņu pārējiem elektromobiļiem.

Informācijas avoti: fleetworld.co.uk, fleetnews.co.uk, gov.uk

Back to top