Northvolt un Norsk Hydro pārstrādās akumulatorus

Zviedrijas akumulatoru ražotājs Northvolt un Norvēģijas alumīnija ražotājs Norsk Hydro paziņojuši par kopuzņēmuma veidošanu, lai Norvēģijas tirgū varētu pārstrādāt akumulatoru materiālus un alumīniju no elektromobiļiem.

Kopuzņēmums Hydro Volt izveidos pārstrādes centru Norvēģijā un sāks darbību 2021.gadā. Aptuveni 9 miljoni eiro tiks ieguldīti Frederikstadā, vietā uz dienvidiem no Oslo, netālu no Zviedrijas robežas.
Norsk Hydro kopš 2019.gada ir turējis Northvolt akcijas. Abi uzņēmumi apgalvo, ka vēlas uzlabot materiālu plūsmu un otrreizējās pārstrādes pārvaldību, kas saistās ar baterijām. Ideja ir izmantot sinerģiju starp bateriju un alumīnija rūpniecību, lai Northvolt saņemtu pārstrādāto litiju, mangānu un kobaltu, savukārt alumīnija komponenti nonāks Norsk Hydro – izdevīga situācija.

«Mēs esam sajūsmā par iespējām, ko tas sniedz. Hydro Volt spēj apstrādāt alumīniju no nolietotām baterijām kā daļu no mūsu kopējās metāla vērtības ķēdes, dodot ieguldījumu aprites ekonomikā un vienlaikus mazinot klimata pēdas nospiedumu no mūsu piegādātā metāla”, teica Arvīds Moss (Arvid Moss), Hydro enerģētikas un korporatīvās attīstības izpilddirektors.
Sākumā plāns paredz, ka pārstrādes jauda būs 8 000 tonnas bateriju gadā, un jauda laika gaitā tiks palielināta. Tā kā katra transportlīdzekļa akumulatora svars ir 500 kilogrami, jauda atbilstu aptuveni 16 000 elektromobiļu.

Northvolt atkārto savu mērķi līdz 2030.gadam 50% izejvielu iegūt no pārstrādātiem akumulatoriem. “Partnerattiecības ar Hydro ir svarīgas, lai nodrošinātu materiālu ārējo plūsmu, pirms mūsu pašu baterijas sāk atgriezties pie mums,” saka Emma Nērenheima (Emma Nehrenheima), galvenā vides inspektore, kas atbildīga par Northvolt “Revolt Recycling” biznesu.

Northvolt paziņoja, ka 2019.gada decembrī tiks īstenots Revolt pārstrādes projekts. Tajā laikā tika plānots, ka 2020.gadā Northvolt Labs teritorijā Vesterosā būs eksperimentāla rūpnīca. 2022.gadā tiek plānots, ka pārstrādes rūpnīca, kuras jauda ir 25 000 metriskās tonnas, sāks darboties Šellefteo, vietā kur atrodas akumulatoru elementu ražotne saukta par Northvolt Ett. Tagad Northvolt ir apstiprinājis grafiku, kas tika prezentēts decembrī. Šķiet, ka uzņēmumam nav bijuši būtiski kavējumi saistībā ar COVID-19 pandēmiju, arī tāpēc, ka Zviedrijā ir ieviests diezgan brīvprātīgs “lockdown”.

Tolaik Northvolt teica, ka pēdējo divu gadu laikā viņi ir izstrādājuši metodes galveno akumulatoru šūnu pārstrādes procesiem. Revolt eksperimentālā ražotne Northvolt Labs teritorijā Vesterosā izstrādās instrumentus, lai šos procesus varētu īstenot plašākā mērogā. Šīs norises tiks izmantotas arī Hydro Volt birojā Frederikstadā.

Informācijas avoti – cnbc.com, northvolt.com

Back to top