Grieķija paziņo par elektroauto pirkuma subsīdiju

Grieķijas valdība ir paziņojusi par plašām subsīdijām, lai veicinātu elektrisko mobilitāti valstī. Mērķis ir panākt, lai līdz 2030.gadam katrs trešais transportlīdzeklis būtu elektrisks, valsts ievieš pirkuma prēmijas, kā arī veicina uzlādes infrastruktūru.

Pirmajā posmā Grieķija 18 mēnešu laikā pirkšanas prēmijām novirzīs 100 miljonu eiro budžetu. Proti, elektriskie automobiļi un vieglie kravas automobiļi tiks subsidēti ar 15% no pirkuma cenas. Elektrisko taksometru gadījumā valsts segs pat 25% no izmaksām. Līdz ar nodokļu atvieglojumiem elektriskie automobiļi kļūs līdz pat 10 000 eiro lētāki, arī elektriskie divriteņi tiks subsidēti. Elektromobiļi būs atbrīvoti no maksas par stāvvietu uz diviem gadiem. Saskaņā ar Grieķijas premjerministra Kiriaka Mitsotakis (Kyriakos Mitsotakis) teikto, plānā ir noteikts, ka “katrai jaunai ēkai ir vajadzīga infrastruktūra, lai uzlādētu elektriskos transportlīdzekļus”.

E-mobilitātes pasākumi ir daļa no valdības izsludinātā desmit gadu klimata aizsardzības plāna. Papildus elektromobiļiem ir jāpopularizē arī e-motocikli un velosipēdi. Kā liecina aģentūras Reuters ziņojums, Grieķijā elektromobiļu īpatsvars patlaban ir tikai 0,3 procenti.

Plāns paredz arī uzlādes staciju izveidošanu visā valstī. Grieķijas enerģijas piegādātājsPPC kopā ar privātajiem uzņēmumiem tuvāko divu līdz trīs gadu laikā paredzējis uzstādīt 1000 uzlādes punktus visā Grieķijā, bet vidējā termiņā vēl 10000 uzlādes stacijas. Šim nolūkam jau ir parakstīti divi saprašanās memorandi, kas saskaņā ar Grieķijas speciālistu ziņu vietni “iespējams, drīzumā tiks izziņoti”. Tomēr joprojām nav sīkākas informācijas par uzlādes infrastruktūras paplašināšanu.
Premjerministrs Mitsotakis paziņoja, ka kādai no Grieķijas salām ir jākļūst par paraugprojekta celmlauzi. Pagaidām vēl nenosauktā sala paredz braukt tikai ar elektromobiļiem.

Atjauninājums 2020.gada 30.jūlijā: Grieķijas jūnijā izsludinātā e-mobilitātes subsīdiju programma kļuvusi konkrētāka – 24. augustā tiešsaistē tiks atvērta platforma, kurā varēs pieteikties subsīdijām.

Plašāka informācija ir atklāta arī par subsīdijām elektriskajiem transportlīdzekļiem. Subsīdijas būs pieejamas elektriskajiem transportlīdzekļiem, kas iegādāti sākot ar 7.augustu. Līdz 6000 eiro vienam transportlīdzeklim, kura cena nepārsniedz 50 000 eiro. 20 procenti tiks subsidēti pirkuma cenai līdz 30 000 eiro, bet 15 procenti – transportlīdzekļiem, kuru cena ir līdz 50 000 eiro. Summu 6000 eiro ir iespējams saņemt par attiecīgo maksimālo summu, subsīdija ir nedaudz zemāka par zemāku pirkuma cenu. Vēl 1000 eiro ir pieejami par vecā iekšdedzes dzinēja demontāžu un 500 eiro par uzlādes stacijas uzstādīšanu. Lietotie automobiļi noteikumiem neatbilst.

Subsīdiju programma darbosies līdz 2021.gada beigām, un tās budžets ir 100 miljoni eiro. Attīstības ministrs Kostis Hatzidakis lēš, ka pēc programmas pabeigšanas 2021.gada 31.decembrī tā būs subsidējusi 15 000 privāto automašīnu un taksometru, kā arī 12 500 motociklu un velosipēdu, tādējādi sniedzot labumu aptuveni 27500 cilvēkiem. Valdība jau ir iecerējusi piešķirt papildu līdzekļus no ES atjaunošanas fonda “Nākamā paaudze ES”, ja priekšlaikus tiktu izsmelts pirmais budžets.

Informācijas avoti – reuters.com, protothema.gr, kathimerini.gr, energypress.eu, ekathimerini.com

Back to top