Induktīvās uzlādes projekts sāk testa posmu Oslo

ElectriCity projekts ir sācis testa posmu elektrisko kabīņu bezkontakta lādēšanai. Norvēģijas galvaspilsētā Oslo 25 Jaguar I-Pace taksometri tiks uzlādēti induktīvi. Uzlādes jauda ir lielāka par standarta maiņstrāvas uzlādi.

Programma tika izsludināta 2019.gadā un notiek Oslo, Norvēģijā. Iesaistoties ASV kompānijai Momentum Dynamics, uzlādes punktu operatoram Fortum Recharge un taksometru kompānijai NorgesTaxi, pie vairākiem taksometru stendiem Oslo tiks uzstādītas bezvadu uzlādes plates, lai tur lietotie Jaguar taksometri var uzlādēties nepieslēdzoties un gaidot klientus.

Tā kā ElectriCity projekts ietver vairāku uzlādes iekārtu uzstādīšanu zemē, taksometriem, gaidot taksometru stendā, ir jābūt iespējai uzlādēties, saskaņā ar Jaguar paziņojumu. Induktīvās uzlādes tehnoloģija ir no Momentum Dynamics, un 25 I-Pace tika attiecīgi aprīkoti.

Paletes jāmodernizē līdz ātrumam no 50 līdz 75 kW. Ar stāvēšanas laiku no sešām līdz astoņām minūtēm un vidējo uzlādes jaudu 50 kW, 5 līdz 6,5 kWh jau tiek uzlādēti – tas ir pietiekami, lai pilsētas centrā varētu nobraukt īsus attālumus. Ar katru atgriešanos taksometru stendā tiek atjaunota uzlāde. Jaguar apgalvo, ka I-Pace lietotājs tādējādi var darboties 24/7 bez garām dīkstāvēm. Ja induktīvā uzlāde nav pietiekama garākam ceļojumam, 2021.gada transportlīdzekļus var uzlādēt ar līdz 11 kW maiņstrāvas un 100 kW līdzstrāvas kabeli.

Ne Jaguar, ne Momentum Dynamics nav sniedzis precīzāku informāciju par izmantoto tehnoloģiju, piemēram, datus par pārraides efektivitāti, jaudas izkliedi vai gaisa spraugas lielumu. Vienkārša infografika norāda, ka sistēmai jābūt veidotai “visiem laika apstākļiem”, ieskaitot sniegu.
Spriežot pēc tā, ka projektu ir tieši paziņojis Jaguar vadītājs Ralfs Spets (Ralf Speth), var secināt, ka šis projekts Jaguar šķiet ļoti svarīgs. “Taksometru industrija ir ideāli piemērota bezvadu uzlādei un patiešām liela apjoma elektriskajai mobilitātei pasaulē,” saka Spets. “Pēc būtības droša, energoefektīva un jaudīga bezvadu uzlādes platforma būs ļoti svarīga elektriskajiem autoparkiem, jo infrastruktūra ir efektīvāka nekā standarta transportlīdzekļa uzpilde.”

Pēc Jaguar domām, projekta stimulu deva Fortum Recharge. CPO atzina nepieciešamību pēc efektīvākas un ātrākas uzlādes taksometru vadītājiem Oslo. Tā rezultātā inženieri un tehniķi no Jaguar un partnera Momentum Dynamics pārbaudīja sistēmas funkcionalitāti pirms TaxiNorges piesaistes, lai apkalpotu taksometrus.

ASV kompānija Momentum Dynamics šobrīd strādā pie vēl viena induktīvās uzlādes projekta – Momentum piegādā arī bezvadu uzlādes sistēmas desmit BYD elektriskajiem autobusiem Venačī, Vašingtonā. Pasūtījumā no operatora Link Transit iekļauti desmit lādētāji ar 300 kW uzlādes jaudu katrs.

Informācijas avoti – jaguarlandrover.com, momentumdynamics.com

Back to top