Volvo investē blokķēžu tehnoloģijā

Volvo Cars investējis Circulor, kas ir britu blokķēžu speciālists, lai nākotnē zviedru auto ražotājs izejvielu izcelsmi varētu padarīt pārredzamāku. Abas kompānijas nav izpaudušas ieguldījuma apmēru.

Pagājušajā gadā Volvo Cars jau panāca vienošanos ar diviem akumulatoru piegādātājiem CATL un LG Chem, kā arī ar tiem saistītajiem blokķēžu uzņēmumiem, lai izsekotu kobalta izcelsmi, izmantojot blokķēžu tehnoloģiju. Jaunajam līgumam ar Circulor vajadzētu nākotnē padarīt iespējamu arī citu materiālu iekļaušanu blokķēdēs – piemēram, vizla ir minerāls, ko izmanto kā izolācijas materiālu E-Volvo bateriju komplektos.

Volvo investē britu blokķēžu kompānijā, izmantojot savu investīciju fondu Volvo Cars Tech Fund. Mērķis ir padziļināt esošās partnerattiecības starp abiem uzņēmumiem. Kā norāda Volvo, Circulor tehnoloģija, kas izstrādāta sadarbībā ar CATL un LG Chem, jau tagad tiek izmantota akumulatoru piegādes ķēdē. Pēc zviedru kompānijas galvenās mītnes datiem, jaunajā Volvo XC40 Recharge izmantotais kobalts ir 100% izsekojams. Modelis ir zīmola pirmais pilnībā elektriskais automobilis. To ražo Gentē, Beļģijā, un plānots, ka tas tiks laists tirgū gada beigās.

Ir zināms, ka XC40 Recharge ir visas Recharge saimes vēstnesis – līdz 2025.gadam uzņēmums vēlas nosegt pusi no pārdošanas apjoma visā pasaulē, izmantojot tikai elektriskos automobiļus. Paralēli šim transportlīdzeklim Volvo ir arī nācis klajā ar vērienīgu klimata plānu, kura mērķis ir līdz 2025.gadam samazināt CO2 emisijas par 40 procentiem un kurā uzsvērta arī ētiski atbildīga rīcība visās uzņēmējdarbības jomās un piegādes ķēdēs.

Tagad veikto ieguldījumu mērķis ir paplašināt izsekojamo materiālu klāstu, kā arī izmantot bloķēšanas ķēdes citās tehnoloģiju jomās, piemēram, lai samazinātu CO2 pēdas nospiedumu. Pēc Volvo domām, sadarbība varētu palīdzēt, lai noteiktu standartus ētiskai materiālu iegūšanai gan auto nozarē, gan citās industrijās. Papildus investīcijām Circulor autoražotājs šajā finansējuma kārtā investējis arī Systemiq, Total Carbon Neutrality Ventures un Plug & Play.

Volvo Cars Tech fonds tika izveidots 2018.gadā, lai piesaistītu daudzsološus jaunuzņēmumus, jo īpaši tehnoloģiju nozarē. Tā investīcijas vērstas uz stratēģiskām tehnoloģiju tendencēm, kas varētu mainīt autobūves nozari. Tas sevī ietver mākslīgo intelektu, elektrifikāciju, autonomu braukšanu un digitālo mobilitāti. Volvo pats apgalvo, ka uzņēmums bija pirmais automobiļu ražotājs, kas, izmantojot blokķēžu tehnoloģiju visā piegādes ķēdē, īstenoja savu baterijās izmantotā kobalta globālo izsekojamību”.

Blokķēžu tehnoloģija veido uzticamu datu tīklu, tādējādi ievērojami palielinot piegādes ķēdes pārredzamību, jo informācija par materiāla izcelsmi vienmēr ir redzama. Pēc veiksmīga pilotprojekta Circulor un Oracle vasarā darbinās blokķēdes visā CATL piegādes ķēdē. Vienlaikus Atbildīgo resursu blokķēžu tīkls kopā ar atbildīgajiem speciālistiem RCS Global un IBM ieviesīs tehnoloģiju LG Chem piegādes ķēdē.

Informācijas avoti – blockchain.news, axios.com, volvocars.com

Back to top