Vācijas valdība finansē Northvolt akumulatoru rūpnīcu Zviedrijā

Vācijas valdība atbalstīs Northvolt akumulatoru šūnu fabrikas finansēšanu Zviedrijā ar valsts garantiju 443 miljonu eiro apmērā kā daļu no federālās ārējās tirdzniecības veicināšanas programmas.

Atbalsts tika piešķirts, ņemot vērā, ka Vācijas autobūves nozares automobiļu ražotāji sadarbojas ar Northvolt. Akumulatoru elementu rūpnīca tiek uzskatīta par svarīgu elementu, lai izveidotu plašu un stabilu elektrisko transportlīdzekļu vērtību ķēdi Vācijā un Eiropā.

Vācijas automobiļu ražošanas giganti Volkswagen un BMW ir izveidojuši stratēģisku sadarbību ar Northvolt kopīgai izpētei un attīstībai Zviedrijas rūpnīcā. Sadarbība dos iespēju abām kompānijām nodrošināt akumulatoru elementu ilgtermiņa piegādi.

BMW jūlijā parakstīja piegādes līgumu ar Northvolt, papildinot esošos līgumus ar Samsung SDI un CATL. Sākot no 2024.gada, Zviedrijas uzņēmumam būtu jāapgādā Vācijas ražotājs ar elementiem divu miljardu eiro vērtībā.

Northvolt ražotne Zviedrijā kalpo arī kā reference un pilotprojekts Northvolt Zwei ražotnei Zalcgitterā Vācijā. Vācijas rūpnīca ir Northvolt un Volkswagen kopuzņēmums un sāks darbību no 2024.gada. Volkswagen-Northvolt rūpnīca tika prezentēta 2019.gada jūnijā, kad abi uzņēmumi paziņoja, ka akumulatoru elementu ražošanas rūpnīcā tiks izveidota 2020.gadā un ražošana sāksies 2023. un 2024. gadu mijā Pirmā gada mērķis ir 16 GWh kapacitāte pēc kuras Volkswagen un Northvolt plāno to palielināt līdz 24 GWh.

Vācijas federālās valdības garantija tiek piešķirta saskaņā ar valdības ārējās tirdzniecības un ieguldījumu veicināšanas shēmu. Tās sauc par UFK garantijām, un tās var izmantot, lai atbalstītu projektus ārvalstīs, kuros ir īpašas valdības intereses – šajā gadījumā to nozīmīguma dēļ Vācijas autobūves un elektromobilitātes nozarei. Kopējā finansējuma ietvaros UFK garantija sedz banku piešķirto 525 miljonu dolāru aizdevumu pret politisko un ekonomisko risku saistību nepildīšanu līdz pat 80 procentiem.

Papildus Vācijas finansējumam līdz šim savāktie līdzekļi nāk arī no Francijas, Japānas, Korejas un Eiropas Investīciju bankas. Tieši pagājušajā mēnesī Northvolt no vairākām bankām saņēma papildu aizdevumus 1,6 miljardu dolāru apmērā, lai finansētu nākamās bateriju elementu rūpnīcas. Kopumā Northvolt tādējādi ir nodrošinājis vairāk nekā 3 miljardus ASV dolāru.

Zviedrijas bateriju elementu rūpnīcas gada ražošanas kapacitāti paredzēts sākt 2021.gadā ar 32 GWh un pilnībā paplašināt 2024.gadā ar 40 GWh.

Informācijas avots – bmwi.de

Back to top