Apvienotā Karaliste uzskata, ka līdz 2030.gadam būtu jāaizliedz iekšdedzes dzinēju auto tirdzniecība

Pirms trim gadiem Lielbritānijas valdība ieviesa aizliegumu pārdot jaunas automašīnas ar iekšdedzes dzinējiem no 2040.gada. Lielbritānijas valdībai tagad ir konkrēti plāni šo termiņu paātrināt par desmit gadiem – līdz 2030.gadam.

Kā vēsta laikraksts The Guardian, premjers Boriss Džonsons rudenī paziņos par jaunu fosilā kurināmā transportlīdzekļu aizliegumu, kā arī par virkni citiem, jauniem tīras enerģijas politikas pasākumiem, kuru mērķis ir nodrošināt “zaļo spēku” ekonomikai, ņemot vērā koronavīrusa pandēmijas sekas.

Šo plānu jau sen ir atbalstījusi leiboristu opozīcijas partija, kas saka, ka šis datums ir “vērienīgs, bet sasniedzams”. Kā ziņots pirmdienas biļetenā – klimata pārmaiņu ministrs sacīja, ka aizliegums “dotu jaunu dzīvību Lielbritānijas autorūpniecībai, vienlaikus cīnoties pret klimata sabrukumu un attīrot gaisu”. Valdības oficiālie padomnieki arī atbalsta plānu Klimata pārmaiņu komitejā.

Iepriekš tika izstrādāti plāni, lai pielāgotu mērķi aizliegt jaunu reģistrāciju attiecībā uz iekšdedzes dzinējiem un hibrīd transportlīdzekļiem līdz 2035.gadam, lai gan kopš aprīļa cirkulē plāni par agrāku termiņu. Aizliegums pārdot ar fosilo degvielu darbināmus transportlīdzekļus izriet no Apvienotās Karalistes stratēģijas “Ceļš uz nulli”.

Tiesību akti, kas vērsti uz iekšdedzes dzinēju pārdošanas pārtraukšanu, visticamāk, tiks iesniegti kopā ar Apvienotās Karalistes plāniem līdz gadsimta vidum panākt, ka ekonomika oglekļa dioksīda emisiju ziņā ir neitrāla.

Tas sakritīs ar vairākiem ar enerģētiku saistītiem atklājumiem. Pagājušajā nedēļā Kvasi Kvartengs (Kwasi Kwarteng), deputāts, apstiprināja, ka valdības juridiski saistošais mērķis līdz 2050.gadam izveidot nulles oglekļa emisiju ekonomiku beidzot tiks publicēts šoruden.

Informācijas avots theguardian.com

Back to top