Somija saņems 106 elektriskos autobusus no BYD

BYD ar ievērojamu pasūtījumu pirmo reizi paplašina savu darbību, nosūtot elektriskos autobusus uz Somiju. Operators Nobina no BYD pasūtījis kopumā 106 elektriskos autobusus, no kuriem 64 paredzēti galvaspilsētai Helsinkiem un 42 Turku pilsētai, ieskaitot jaunu modeli no Ķīnas ražotāja.

Nobina bija pirmais sabiedriskā transporta operators, kas izvēlējās BYD jauno 15 metru garo zemās grīdas modeli, 42 transportlīdzekļus Turku pilsētai. Lielākajā daļā Eiropas tirgū ir pieprasījums pēc 12 metru autobusiem ar divām asīm vai pat īsākiem modeļiem. Ja ir nepieciešami lielāki autobusi ar lielāku pasažieru ietilpību, operatori bieži izvēlas 18 metru posmainus autobusus. Tas gan atšķiras Skandināvijā, kur pieprasījums ir arī pēc 15 metru gariem trīsasu autobusiem.

Neraugoties tikai uz reģionālo pieprasījumu, tirgus ir tik liels, ka BYD nav vienīgais uzņēmums, kas savā klāstā iekļauj atbilstošu 15 metru modeli. Polijas ražotājs Solaris janvārī ar elektrisko Urbino 15 LE arī paziņoja par šādu modeli Skandināvijai. BYD apgalvo, ka tā 15 metru transportlīdzeklim ir 47 +3 sēdvietu ietilpība un 400 kilometru nobraukuma diapazons ar vienu uzlādi SORT-2 testa apstākļos.

Helsinkos pasūtījumā iekļauti 20 12 metru autobusi un 44 vienības no 18 metru elektromobiļu klāsta. Helsinkiem BYD piegādes sola tikai no 2021.gada, bet Nobina jau 2021.gada vasarā sāks ekspluatēt 42 transportlīdzekļus Turku.

“Ziemeļvalstu reģions vada pārējo Eiropu, pieņemot elektrifikāciju,” saka Isbrands Ho, BYD Europe rīkotājdirektors, “sniedzot pierādījumus, ka elektriskais transports dod taustāmus ieguvumus sabiedriskā transporta operatoriem, kā arī drošus, klusus un ērtus vietējos braucienus pasažieriem.”

Tomēr BYD elektriskos autobusus izmanto tikai Dienvidsomijā. Divas ostas pilsētas, Helsinki un Turku, atrodas aptuveni tajā pašā ziemeļu platuma, kādā ir Oslo. 2021.gadā BYD piegādās arī dažus elektriskos autobusus Zviedrijas pilsētai Pitea, kas atrodas tuvu Ziemeļu polārajam lokam. Tajā pašā gadā konkurents Volvo Buses piegādās 31 elektroautobusu uz Norvēģijas pilsētu Būdē, dažus kilometrus tālāk uz ziemeļiem.

Informācijas avots bydeurope.com

Back to top