43% eiropiešu klimata pārmaiņu dēļ varētu iegādāties elektroauto

43% eiropiešu apsver elektroauto iegādi, norādot uz klimata pārmaiņām kā vienu no galvenajiem iemesliem. Tas ir tikai viens no rezultātiem ikgadējam EVBox mobilitātes monitoringam ar respondentiem no sešām Eiropas valstīm.

Nīderlandes uzlādes infrastruktūras pakalpojumu sniedzējs EVBox kopā ar Ipsos katru gadu veic pētījumu par elektrisko transportlīdzekļu ieviešanu un šķēršļiem. Apkopotas atbildes no 3600 Eiropas iedzīvotājiem sešās valstīs: Nīderlandē, Vācijā, Francijā, Beļģijā, Norvēģijā un Apvienotajā Karalistē.

Kopumā, izvērtējot iespēju iegādāties automašīnu, vides apsvērumi ierindojās augstā vietā potenciālo EV vadītāju dienaskārtībā. Tas jo īpaši attiecas uz respondentiem no Vācijas (72%), Beļģijas (69%), Apvienotās Karalistes (68%) un Francijas (66%).

Izvērtējot potenciālo pircēju minētos iemeslus, kāpēc nepirkt elektroauto, EVBox atklāj raizes par uzlādes infrastruktūru un EV cenu, kas joprojām ir lielākie šķēršļi. Tas attiecas uz visām sešām valstīm, izņemot Norvēģiju, kur izmaksas nav galvenais jautājums. Problēmas ir saistītas ar laiku, kas nepieciešams, lai nodrošinātu uzlādi, un uzskatu, ka EV uzlāde izmaksā vairāk nekā degvielas uzpilde.

Izvērtējot to respondentu atbildes, kuri jau brauc ar elektroauto, nākas secināt, ka šie priekšstati mainās. Ziņojumā konstatēts, ka lielākā daļa pašreizējo EV vadītāju nav saskārušies ar problēmām uzlādes sesiju laikā (89 procenti). Tā pat 82% EV vadītāji apgalvo, ka viņi atkal izvēlētos EV. Tas liecina, ka “kamēr vien cilvēki būs atvērti, lai tos izmēģinātu, viņi, visticamāk, neatskatīsies atpakaļ”, secina pētījumu komanda. Tomēr jāsaka, ka pētījumā bija iekļauti tikai 600 EV īpašnieki un tie bija PHEV vai hibrīdautomobiļu vadītāji.

Tomēr atlikušie 3000 respondenti, kas tiek uzskatīti par “iedzīvotāju vispārējās” infrastruktūras pārstāvjiem, joprojām rada bažas, un valdības vēlme virzīt klimata pārmaiņu mazināšanas politiku kļūst arvien svarīgāka.

Francūži ir īpaši norūpējušies, jo vairāk nekā divas trešdaļas respondentu, kas dzīvo Francijā (72%), apgalvo, ka viņi raizējas par vides nākotni, salīdzinot ar 62% no visiem Eiropas iedzīvotājiem aptaujātajās valstīs. Vairāk nekā puse par klimatu domā arī jaunas automašīnas iegādes brīdī, un bažas par klimata problēmām ir vēl vairāk izplatītas elektrisko transportlīdzekļu vadītāju vidū (85%) Francijā, norāda EVBox.

Papildus valsts subsīdijām 50% Francijas iedzīvotāju uzskata, ka “Zaļais kurss” ir pozitīvs Eiropas Komisijas ceļvedis, lai līdz 2050.gadam padarītu Eiropu par pirmo oglekļa emisiju ziņā neitrālu kontinentu. Stratēģija paredz vairāk nekā 13 miljonus elektroauto uz Eiropas ceļiem, kā arī miljonu uzlādes punktu, kas ir atvērti sabiedrībai līdz 2025.gadam.

Lai gan “Zaļais kurss” vairs neietekmēs Apvienoto Karalisti tieši pēc Brexit, lielākā daļa Apvienotās Karalistes iedzīvotāju (69%) uzskata, ka CO2 samazināšana transporta nozarē ir labākais risinājums, lai risinātu klimata pārmaiņu ietekmi uz pasauli. Šis skaitlis pieaug līdz 81 procentam to cilvēku vidū, kuri vēlas pirkt vai jau brauc ar elektroauto.

Attiecībā uz valsts stimuliem 39% britu respondentu apgalvo, ka attiecībā uz koronavīrusa pandēmiju viņu valdībai vajadzētu sniegt finansiālu atbalstu tikai tiem uzņēmumiem, kuri veic nopietnus pasākumus, lai samazinātu savu ietekmi uz vidi. Vācijā šādu risinājumu atbalstīja 44% aptaujas dalībnieki. Bez tam vairākums potenciālo EV autovadītāju (69 procenti) pārliecinoši atbalsta nodokļu atlaides, lai Lielbritānijā iegādātos elektrisku vai hibrīdauto.

Nīderlandē 52 procenti respondentu apgalvo, ka transporta radīto CO2 emisiju samazināšana viņiem ir svarīga. Elektriskie automobiļi, kā uzskata 45 procenti holandiešu, ir labs risinājums klimata pārmaiņām. 70% Nīderlandes iedzīvotāju vēlas redzēt, ka valdība nosaka prioritāti vides politikai. 72 procenti respondentu uzskata Eiropas zaļā kursa mērķi par labvēlīgu, un puse apgalvo, ka tas padara elektroauto iegādi pievilcīgāku.
Vācijā 72% respondentu domā par vidi, plānojot iegādāties elektroauto. Tas pats attiecas uz potenciālajiem pircējiem Beļģijā (69%).

Visus ziņojumus par konkrētām valstīm iespējams skatīt šeit. Ipsos veicis tirgus izpēti pēc EVBox pieprasījuma.

Informācijas avots evbox.com

Back to top