Siemens Energy iegādāsies Freyr akumulatoru elementus

Norvēģijas kompānija Freyr plāno 32 GWh akumulatoru šūnu rūpnīcu Norvēģijā un ir parakstījusi saprašanās memorandu ar Siemens Energy un Elkem par šūnu un anodu aktīvo materiālu piegādi.

Pēc Zviedrijas kompānijas Northvolt, vēl viens ziemeļvalstu startaps Freyr plāno būvēt akumulatora šūnu fabrikas gigavatu klāstā. Plāns ir būvēt šūnu fabriku ar jaudu 32 GWh gadā Rānā, Norvēģijā. Freyr mērķis ir izmantot vietējo hidroenerģiju un vēja enerģiju, kam par 24 procentiem jāsamazina enerģijas izmaksas. Pabeigšana ir ieplānota 2023.gadā, bet vēl pirms tam Freyr vēlas uzbūvēt to, ko dēvē par “ātrdarbīgām ražotnēm” ar jaudu 2 GWh gadā ar savu vietējo objektu partneri Mo Industrial Park.

Tagad Norvēģijas uzņēmums ar Siemens ir parakstījis nodomu vēstuli par elementu piegādi jūras lietojumiem un stacionārajām enerģijas krātuvēm. Saskaņā ar vienošanos Siemens Energy plāno iegādāties ievērojamu apjoma daļu no paātrinātas ražošanas līnijas, kas paredzēta 2021.gada beigās vai 2022.gada sākumā. Apjomu atkal būtiski palielinās, kad 2022.gada beigās vai 2023.gada sākumā plānots atvērt otru ātrgaitas līniju. Abas kompānijas plāno sadarboties stacionāro uzglabāšanas sistēmu izbūves attīstīšanā.

Saskaņā ar vienošanos Freyr apņemas piegādāt akumulatora elementus par konkurētspējīgākām cenām nekā citi piegādātāji. “Mēs ceram, ka spēsim piegādāt modernas akumulatora šūnas par nozarē vadošajām izmaksām visiem tirgus segmentiem, un mūsu paplašinātās attiecības ar Siemens ļaus mums paātrināt un vēl vairāk palielināt mūsu ambīcijas,” sacīja kompānijas izpilddirektors Toms Einars Jensens (Tom Einar Jensen). Rānā ražotajām litija jonu šūnām jābūt vienlīdz piemērotām automobiļu tirgum, jūras un stacionāriem lietojumiem.

Freyr nesen parakstīja vēl vienu saprašanās memorandu ar norvēģu kompāniju Elkem. Tas attiecas uz anodu aktīvo materiālu piegādi nākotnes Freyr fabrikai. Savukārt Elkem plāno rūpnīcu anodu materiālu ražošanai Herøya Industrial Park. Papildus piegādes līgumam saprašanās memorandā ir iekļauta kopīga apņemšanās izstrādāt un testēt jaunus anodu aktīvos materiālus.

“Labāku un zaļāku bateriju tirgus strauji pieaug. Elkem mērķis ir ieņemt konkurētspējīgu pozīciju šajā tirgū, dot ieguldījumu spēcīgā Eiropas bateriju industrijā un veidot jaunu Norvēģijas eksporta industriju, kuras pamatā ir atjaunojamā hidroenerģija,” saka Stīans Madshuss (Stian Madshus), Elkem Advanced Battery Materials viceprezidents. Par šo tirgu ir liela interese no vairākiem bateriju elementu ražotājiem Eiropas kontinentā un no topošās akumulatoru ražošanas nozares Norvēģijā.

Freyr, no savas puses, vasarā no investoriem piesaistīja 130 miljonus kronas (nedaudz mazāk par 12 miljoniem eiro), lai sagatavotos rūpnīcas būvniecībai un pabeigtu plānus par ātrdarbīgām iekārtām. Ieguldītāji ir Rānas pašvaldība, reģionālais investīciju uzņēmums Helgeland Invest un 40 citi investori, daži no tiem privāti.

Informācijas avots cision.com

Back to top